OnCity中山网络社区 论坛 娱乐八卦 「十优港姐」麦明诗突然自爆在内地曾遭性侵犯 ...
go

[香港] 「十优港姐」麦明诗突然自爆在内地曾遭性侵犯

昨日傍晚时分「十优港姐」麦明诗在面子书发表千字文,透露自己曾遭受性侵犯,而且还不止一次,震惊各界!

相信唔少女仔都曾经遭受性侵犯,我亦都唔例外,仲要系唔止一次添;有啲系我阻止唔到;有啲系之后谂番,如果我醒觉啲我可能可以阻止到... 受害者能够鼓起勇气面对呢件事,知道错唔系自己,呢个系第一步。但系之后呢?

呢个时候,受害者除咗自责之外好可能会有两个感觉:1,报复,to make him pay for his wrongs,人之常情矣,好听啲嘅term系 "retribution";2,唔希望呢个人可以继续危害到其他嘅victim。

当然法治精神唔允许我地以法律之外嘅方法报复,法治精神呢一点相信我喺以前嘅post都有提过。所以要真系除害得黎又要对嫌疑犯公平而唔未审先判,唯一可取嘅方法系透过法律去制裁。

呢个时候,大部分女仔都会放弃,而我自己经历嘅谂法系咁样:当时得我同佢,姐系口同鼻抝,点解要信我多过佢?咁睇嘅话,佢嫌疑程度只得50:50,但系50:50姐系告唔入啦。而我当时仲要读紧法律。

所以我希望透过呢个post,分享一啲自己嘅体会。

首先,要相信court trial。虽然系"my words against his words",但系其他环境证供都会帮到。检控官(P)可以cross-examine被告(D):

P:点解你要带受害者返屋企?

D:帮佢按摩

P:咁点解唔系喺学校?

D:...谂住喺边都冇所谓

P:定系你怕被人见到?有其他企图?

就算佢坚持话系屋企冇越界,呢点被告都好难解释;我唔系律师,相信一个真正律师会可以摧毁被告嘅证供。

第二,想加强个case,就尽量保存好呢啲环境证据。例如,尝试留有文字证据,透过whatsapp质问对方,

例如:

V:点解你今日要咁样做?

D:我做咗啲咩

V:你叫我除裤

D:咁先按摩到

虽然咁样唔足以证明佢非礼,但系已经将佢要你除裤呢一点establish咗冇得拗,佢唔可以喺庭到话:「我冇叫,佢自己话要除」。

就算唔直接对质,同可信任嘅人讲番件事,到时呢个人都可以为检控方作供,而当两个证供系冇inconsistency,就可以加强受害者证供嘅可信性。

当然一个受惊嘅女仔,喺当刻就可以谂到呢啲嘢,系冇可能嘅。呢啲都系我之后不断反复思考先谂到嘅嘢,所以我希望分享可以帮到未受过害嘅女仔。

我相信,法律系最接近公平嘅裁判方法;佢唔系完美,一定有犯罪者法外逍遥;但系比起网络审判、私刑,法律系有好多程序保障,希望赋予每一个人一个opportunity to be heard。

审讯系一个好困扰嘅过程,就算觉得有足够证据,有唔少人都会放弃起诉,因为唔想被呢件事缠绕落去。但系我地都唔应该因为怕烦而用其他方法去达到retribution,因为咁样系对对方唔公平。大佬呀,佢咁样伤害我,我仲要谂点样先对佢公平?哈哈我自己都未必做到。但系呢个系我希望追求到嘅ideal。

呢点带到去最后嘅point:防患于未然。对于我来讲,empowerment 除咗系受害之后唔怕讲出黎,更有效系可以透过自己嘅力量防止呢个伤害。所以呢啲经历鼓励我要懂得自卫 - 我唔系需要打赢一个男人;但系只要制造到一个逃走嘅契机就已经足够。于是几个月前我决定咗要学柔术。

PS,大家可能会问我点解冇采取进一步嘅行动,咁系因为事情系喺内地发生,香港法庭系冇jurisdiction...

PPS,我真系唔系律师,只系读过啲theory,好多都还咗俾老师,所以有需要请寻求专业法律意见。

麦明诗在面子书发千字文称自己称遭受性侵犯。

麦明诗在回复网友问题时,提到性侵犯她的是香港人,但是发生在内地。不过亦表明自己没有将事件对外公开或报案,因香港在内地没有司法管辖权。麦明诗回应传媒查询时指,是17、18岁曾参加一个内地交流团,对方趁人少时做了些令她不开心的事,好像「抽咗水」一样。

不过千字文留言一出,随即受到网友猛烈评击,指非礼与性侵严重性差距甚远,更质疑有抽水之嫌,麦明诗更通宵回复多位网友留言,就「性接触」定义作辩。麦明诗于维基百科截图指,性侵犯可包括强制性交、强迫亲吻、色狼的性骚扰、非礼、SM等,而露体及窥淫,在司法判例也可能被算为性侵犯。

性骚扰?非礼?性侵犯?强奸?

其实我之前嘅post主要系想讲如果性罪行发生系自己身上,点样可以保障到自己。但系大家比较关注当时发生咩事,系咪「只不过被人摸下手仔」,「讲性骚扰讲到咁大件事」,所以我想讲清楚,有性意图嘅身体接触,唔只系性骚扰。咁系叫,好似吕小姐同埋我提到嘅「性侵犯」,定系「非礼」?

讲sexual offences, 先要由英国法律讲起...因为香港系属于common law嘅。大家所称为「非礼」,喺英国法律上以前叫"indecent assault"。后来Sexual Offences Act 2003 通过咗,Section 3 "Sexual Assault" 基本上取替咗之前叫 "Indecent Assault"嘅罪行。

Sexual Offences Act Section 3

Sexual Assault

(1)A person (A) commits an offence if—

(a)he intentionally touches another person (B),

(b)the touching is sexual,

(c)B does not consent to the touching, and

(d)A does not reasonably believe that B consents.

至于点样叫"sexual",就要参考案例。私处、胸部等嘅故意触碰可以被presumed为sexual。

咁1997年之前,英国嘅法律都被「入口」到香港。到2003年,英国改而将"sexual touching"呢种行为称为"sexual assault",但系香港已经回归咗,所以冇跟住改,仍然用番"indecent assault"呢个词汇,中文专业上称猥亵侵犯,可监禁10年。我习惯称之为"sexual assault",直接翻译就系性侵犯。或许因此令大家误会,唔好意思。

根据Sexual Offences Act 2003, 强奸嘅罪行,就会用Section 1 Rape 起诉,强奸一定系用男性性器官插入女性私处。其他嘅性接触后要用Section 3 性侵犯黎起诉。所以法律上黎讲,强奸就系Rape,其他具性意图嘅触摸就系sexual assault,或者"indecent assault"。而rape唔系sexual assault。当然,广义黎讲「性侵犯」包括埋强奸。喺香港,法律上强奸系以《刑事罪行条例》 第118条黎起诉,强奸以外嘅性接触(非礼)系以《刑事罪行条例》 第122条起诉。

有啲人会觉得,触摸私处系大罪啲,触摸胸部就细罪啲。其实都系同一条罪,indecent assault。只不过刑期方面会根据所谓嘅「严重性」而有所不同。

有兴趣嘅话可以参考社区法网或者去直接睇香港嘅条例。

同埋,以上资料只系个人理解再尝试简易说明,并不构成法律意见;有错嘅请指正。

麦明诗回应网友质疑。

10优港姐麦明诗昨晚于社交网站自爆多年前参加内地交流团时曾遭性侵犯,结果引起不少回响,有网民予以同情,亦有网民质疑她“抽水”!

麦明诗今日为TVB新剧拍摄,中途接收记者访问。一脸憔悴的她相当疲惫!问到公开这件事,是否造成很大困扰时,她说:“只是通宵拍剧,这件事并没有太影响我。而且也过去很久了,家人都很支持我。当时我也有去警局备案。”

对于有人表示她是蹭热点上位,她续说:“如果我今天是被人打,那可能大家不会觉得很大件事。但如果我是被人性侵,却会被放的无限大。这又是为什么呢?大家从本质上就觉得这件事有问题。原来性这个话题,在这个社会是不能够随便讲的。”

对于有人质疑为何当时不报警时,她表示:“当时因为我人在内地,很想很快回到香港。而且当时自己年纪也小,也怕在内地录口供多留几日。当时只是想快点回香港,快点回家。”

麦明诗说到此处,眼眶通红,眼湿湿、硬咽地继续说:“自己回头想想,究竟可不可以做些事情呢?但现在再想也都没有意义了。”

(来源:香港电视、东网、TVB资讯台)

附件: 你需要登录才可以下载或查看附件。没有帐号?注册

猜您喜欢:

最近浏览

入得娱乐圈尼的野避免不到噶啦,哈哈

系米使徒行者2里面的那个cherry?

边个来的,一点也不认识

说了那么多,其实就是有个人说给她按摩,让她脱裤子,但她不脱是吧?那属于性骚扰吧??跟性侵差老远
    遇到了浏览器之七大不可思议bug之一,网页内容多处黑块

是是是,hk才安全来大6就问题多啦

一D唔开心噶迹象都无,要么博出位,要么价钱未倾掂
    你需要登录后才可以回帖 登录 | 注册

广告服务|联系我们|业务QQ:1410042382 , sysop@oncity.me|Archiver|OnCity 社区网 ( 粤B2-20040775号 )

GMT+8, 2017-12-16 07:21 , Processed in 0.033543 second(s), 11 queries , Memcache On.